Nevidiaci pracovali s účtami

25.05.2012 Prešov

Krajské stredisko Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Prešove realizovalo projekt s názvom Zvýšenie finančnej gramotnosti u mladých zrakovo postihnutých klientov. Do projektu boli zaradení 18 nevidiaci a slabozrakí klienti z Prešovského kraja. Cieľom projektu bolo motivovať ťažko zrakovo postihnutých k využívaniu elektronických nástrojov bankovníctva tak, aby čo najmenej používali finančnú hotovosť a tým znížili svoje ohrozenie pred okradnutím.
Aktivity projektu boli zamerané na prácu so špeciálne upravenými počítačmi so zväčšeným zobrazením a hlasovým výstupom. Účastníci projektu sa oboznámili s internetom, tabuľkami a formulármi tak, aby dokázali zvládať prácu s internet bankingom.
V rámci projektu sme realizovali 15 kurzov práce s demo účtami, kde si nevidiaci mohli vyskúšať virtuálnu prácu s financiami. Po zaškolení boli účastníkom pridelené reálne účty a navzájom si presúvali financie z účtu na účet.
Veľký ohlas mali aj ozvučené bankomaty, ktoré sú vybavené hlasovým výstupom a umožnia nevidiacemu samostatne realizovať operácie.
Ďalšími aktivitami projektu boli aj prednášky zamerané na sporenie a efektívne zhodnocovanie financií a možnosti získania rôznych foriem úverov. Záverečnou fázou projektu bolo spracovanie príručky v elektronickom formáte, či v bodovom písme.

PaedDr. Jozef Hlubovič
Koordinátor projektu
 

Vyberte región